Forsiden Om Silje Kontakt Inspirasjon London Kategorier

Jeg får støtt og stadig spørsmål om tiden min i militæret, og jeg har forstått at det er mange jenter der ute som går med en liten sodat i magen, men som har mange spørsmål rundt hvordan det faktisk er å være i Forsvaret. Siden det tydeligvis er så mange som lurer på ting rundt dette, har jeg laget et innlegg hvor jeg har samlet og svart på en del av spørsmålene som går igjen, og selvfølgelig en del bilder for å vise hvordan mitt år i Forsvaret var.


www.fotopetter.no

Hvordan er de fysiske kravene?
Det jeg gjorde i militæret var å gå vanlig førstegangstjeneste, og der er det absolutt ingen fysiske krav for å komme inn. Det eneste man kan "ryke" på er legetestene og sikkerhetssjekk under innrykket, men dette er ikke noe å uroe seg for! Det viktigste er at man er i god nok fysisk form til å klare å holde følge på det som skjer, men for å være helt ærlig tror jeg at man kan ha BMI på 40 og ha ben som er 2,5 cm lange hvis man bare bestemmer seg for å gjennomføre med stil. Stort sett er det i hodet utfordringene sitter. Dessuten er det gode muligheter for å trene mens man er inne i militæret, så ikke vær redd hvis du føler at formen ikke er så bra som den burde vært.

Hvordan er en typisk dag i militæret?
Dette kan være helt forskjellig, og varierer mye fra tjeneste til tjeneste. Noen har kontortjeneste, noen sitter i vakten og andre løper mer rundt i skogen enn andre.

Hva gjør man på kveldstid, etter at tjenesten er ferdig?
Etter tjeneste kan man gjøre akkurat hva man vil. Skifte til sivilt (eller gå i uniform hvis man har veldig lyst til det), og finne på noe i eller utenfor leir. Leirene har forskjellige velferdstilbud som man kan være med på. På Madla kunne man for eksempel melde seg på forskjellige kurs og turer, i tillegg til at det var kino, fotballbane, volleyballbaner, treningsrom, tv-rom, osv osv. Med andre ord nok å finne på hvis man bare gidder.


Kino og musikkrom i leir.


Skopuss og spillkveld.


Dagstur til Borestranden og besøk på paintballbanen i leiren.

Til venstre er et bilde fra en velferdstur til Voss hvor vi raftet og var i klatrepark. Til høyre et bilde fra en curling-dag med velferden.

Er det veldig strenge regler?
Om man synes at reglene er veldig strenge eller ikke, spørs litt hvor vant man er med sånt fra før. Noen har mer problemer med å ha med autoriteter å gjøre enn andre. Uansett så er det regler, og dem er det bare å følge. Selvfølgelig er det ikke sånn at man får enorme straffer dersom man skulle bomme på småtterier. Når man kommer til rekruttskolen er det ikke slik at man skal kunne alle regler og normer med en gang. Slikt må man lære seg, og det har selvfølgelig også befalet forståelse for. Det er tross alt derfor det heter rektuttskole.Dette er faktisk de to aller første bildene jeg tok etter at jeg kom inn i militæret. Vi fikk i "lekse" å lære oss gradsystemet (noe som i og for seg er helt nødvendig fordi man skal hilse på alle som har høyere grad enn seg selv). Det øverste bildet viser gradene i Luftforsvaret, mens det nederste viser tilsvarende i Sjøforsvaret.


Til venstre ser dere skapet mitt på rekruttskolen. Dette er egentlig ikke spesielt bra og rett og flott. I starten følte jeg at det tok tusen år å brette inn og sørge for at det var orden i skapet, men man lærer seg små tips og triks så det går litt fortere etter hvert.

Hvordan var det på rekruttskolen?
Rekruttskolene er forskjellige fra forsvarsgren til forsvarsgren, og jeg vet at det er litt forskjellige krav til hva man skal gå gjennom. Så jeg får vel bare gå ut i fra det jeg selv vet mest om, som er Sjø- og Luftforsvarets rekruttskole på Madla. Her kommer alle som skal inn i førstegangstjenesten inn for å gjennomføre et åtte ukers "utdanningsløp" hvor man skal lære seg grunnlegende militære ferdigheter. Åtte uker er egentlig ikke på langt nær nok til å få gått gjennom alt som skal læres, så programmet kan til tider bli litt hektisk, og dagene kan bli lange. Det syntes jeg egentlig ikke gjorde så mye, det ble på en måte litt av "greia".

I rekrutten lærer man mye forskjellig som for eksempel sanitet, etikk, skyting, SLO (eller sluttet orden, det er sånn når alle står på linjer og gjør ting samtidig på ordre), marsjering, man er på feltøvelse, blir sendt inn i gassboden, osv. osv. Det er med andre ord mye forskjellig man skal gjennom.


Dette var sengen min under rekruttskolen. I øverste køye bodder jeg i åtte uker. Det var selvfølgelig ikke i henhold å ha det så rotete som det er på dette bildet, men her har vi akkurat fått utdelt rommene våre, og det er derfor all bagasjen vår ligger strødd utover.


Båreløp med troppen.

Under tiden i rekruttskolen kommer man veldig tett på troppen sin på godt og vondt. Man gjør virkelig ALT sammen. Man sover sammen, står opp sammen, spiser sammen, trener sammen, sliter sammen, ler sammen, drar på byen sammen, finner på ting sammen, ja man er virkelig sammen så og si konstant i åtte uker. Dette bød selvfølgelig på noen utfordringer, men det var mest hyggelig. Man får ikke velge hvem man skal være i tropp med, hvem man skal bo på rom med, osv, men man kan velge hvem man selv ønsker å bruke energien sin på, og så er det bare å gjøre det beste ut av situasjonen. Det er tross alt veldig sosialt og hyggelig mesteparten av tiden. Mange sier etter sitt år i militæret at tiden i rekrutten var det aller beste, og i etterkant kan jeg veldig godt forstå hva de mener - det er virkelig noe helt eget.


Hva slags tjeneste hadde du?
Jeg var noe som heter ATV (Avdelingstillitsvalgt) for KNM HH som leiren på Madla heter. I Forsvaret er det en organisasjon som  heter TMO (Tillitsmannsordningen), som i korte trekk skal jobbe for rettighetene og den generelle "velværen" til alle som er inne til førstegangstjeneste. Som ATV er man tillitsvalgt for sin avdeling, så for min del innebar det å representere alle som tjenestegjorde og var på rekruttskole på Madla oppover i Sjø- og Luftforsvaret, samt å veilede kompani- og tropstillitsvalgte i avdelingen. Dette innebar mye kontorjobbing, reiser, møter og sånt noe, og tjenesten min er virkelig er en ypperlig erfaring å vise tilbake til når det kommer til arbeidssøking i det sivile liv.
Dette bildet er fra TMO Nivå 2-kurs på Sessvollmoen, hvor alle nivå 2- og 3-tillitsvalgte fra Forsvaret var på kurs sammen.


Til venstre ser dere meg sammen med ATV-makkeren min Nikolai, og landstillitsvalgt Grunde, på en forside fra leirmagasinet "Rekrutten", som kjære Isabel lagde.

Dette bildet er fra noe som heter Soldataksjonen. Vi lagde en dans som vi lærte bort til hele rekruttskolen. Det var superstress, veldig gøy da vi forstod at det funket, og ekstremt deilig da vi endelig var ferdige den dagen.


Under hvert innrykk holdt makkeren min og jeg innrykkspresentasjoner for de nye rekruttene, hvor vi fortalte om TMO og det å være tillitsvalgt.


Disse bildene er fra innspiling av en informasjonsfilm om det å tjenestegjøre på KNM HH. Mannen til høyre var en tysk cruise-turist som kom bort og var veldig nysgjerrig på hvordan det var for jenter å være i Forsvaret her i Norge.

Hvilken forsvarsgren var du i, og hvor tjenestegjorde du?
Jeg var i Luftforsvaret, men tjenestegjorde på KNM Harald Haarfagre som er en Sjøforsvarsleir. KNM HH ligger på Madla ca ti minutter unna Stavanger by. Fordelen med å tjenestegjøre der var bla.a. at leiren lå så sentralt i forhold til veldig mange andre leire, så det var mulighet for å dra inn til byen å finne på ting. I tillegg var det også relativt billig og enkelt å komme seg hjem når vi skulle på perm.

Er det ikke slitsomt når det er så få jenter i forhold til gutter?
Dette er noe man venner seg til veldig fort, og til slutt tenkte i alle fall ikke jeg på at det var så mange gutter i forhold til oss jentene. Man kommer veldig tett innpå hverandre, og som vi ble fortalt på rekrutten skulle vi ikke se på hverandre som jenter og gutter, men medsoldater. Dessuten er det jo ikke sånn at det ikke er andre jenter der! Jeg kan love at man etter et år i førstegangstjenesten vil få venner for livet, både jenter og gutter.


Til slutt vil jeg bare si at hvis du sitter og leser dette innlegget og lurer litt på om du vil/tør å prøve deg på et år i militæret, sier jeg bare GJØR DET! Jeg er i alle fall utrolig glad for at jeg gjorde det. Et år i Forsvaret har gitt meg så mange nye opplevelser som jeg aldri ville fått ellers, jeg har blitt kjent med så mange interessante og flotte mennesker, jeg har fått reise masse og ikke minst blitt mye bedre kjent med meg selv og hva jeg er i stand til å klare. Jeg har tilegnet meg masse gode erfaringer som er gull verdt når jeg nå skal søke meg inn på videre studier, og også senere i arbeidslivet. Mens jeg gikk gjennom bildene mine for å lage dette innlegget, ble jeg bare kjempe glad, for det var det bare gode minner som kom frem.

Lurer du på noe mer? Ta kontakt


  


Navn:
Husk meg?
E-post:

Bloggadresse:

Kommentar:
Dette designet er laget av http://katrineaastorp.blogg.noDitt navn her
Her kan du skrive om deg selv eller hva du vil.


Legg meg til som venn
Arkiv


· November 2014 · Juli 2014 · Juni 2014 · Mars 2014 · Februar 2014 · Januar 2014 · November 2013 · Oktober 2013 · September 2013 · August 2013 · Juli 2013 · April 2013 · Mars 2013 · Februar 2013 · Januar 2013 · Desember 2012 · September 2012 · August 2012 · Juli 2012 · Juni 2012 · Mai 2012 · Mars 2012 · Februar 2012 · Januar 2012 · Desember 2011 · November 2011 · Oktober 2011 · September 2011 · August 2011 · Juli 2011Kategorier


· Blogg · Daglig liv · Foto · Inspo · Interiør · Kunst · London · Militæret · Mote, klær og skjønnhet · Outfits · Reise · SalgsbloggSøk i bloggen
Linker


DesignDenne bloggen er personlige ytringer fra utgiver av bloggen. All bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver.
Bloggen ligger på
blogg.no og annonser på bloggen selges av Mediehuset Nettavisen. Ansvarlig redaktør for Mediehuset Nettavisen er Gunnar Stavrum.

hits