Forsiden Om Silje Kontakt Inspirasjon London Kategorier

Dette var et av de nye spørsmålene som kom inn etter at jeg skrev innlegget om hvordan jeg hadde det i min førstegangstjeneste. Og jada, det gjør det. Mange, inkludert meg, ser for seg litt Full Metal Jacket-liknende tilstander før de skal inn i Forsvaret, men slik er det selvfølgelig ikke (med mindre man skal på spes- og jegeropptak, da er det nok mange ganger hardere enn hva jeg har opplevd). I Norge har vi for eksempel arbeidsmiljøloven som Forsvaret delvis må rette seg etter, og det er ikke slik at befalet (eller soldatene for den saks skyld) kan løpe rundt og gjøre hva de vil til en hver tid.

Tillitsmannsordningen, eller TMO som det kalles er et samarbeidsorgan mellom soldater inne til førstegangstjeneste og Forsvarets ledelse på lokalt og sentralt nivå, inkludert den politiske ledelsen. På toppen sitter fem Landstillitsvalgte som styrer hele sulamitten. Videre går det nedover til Hovedtillitsvalgte som har ansvaret for å følge opp de Avdelings- og Bataljonstillitsvalgte i sin Forsvarsgren som igjen har ansvaret for Kompani- og Tropstillitsvalgte. I veldig korte trekk altså. Jobben til de tillitsvalgte er å ivareta de førstegangstjenestegjørendes interesser og rettigheter, og på den måten gjøre hverdagen deres bedre, mer givende og interessant. Dere kan lese mer om TMO her.


Min tidligere ATV-makker og meg. Foto: Isabel Svendsen

Så... Hvordan kan jeg bli tillitsvalgt i Forsvaret?
Som jeg skrev tidligere har jeg definitivt mest kjennskap til Sjø- og Luftforsvaret, og svarer derfor ut fra det. Hæren igjen blir litt annerledes med tanke på at rekruttskolene som regel foregår på samme sted som man skal tilbringe resten av året sitt. Uansett, tilbake til det å bli tillitsvalgt. Først og fremst; begynn med å stille til valg som troppstillitsvalgt på rekruttskolen. Dette er en kjempefordel fordi det viser at du tar initiativ og ansvar. Husk at hvordan du gjør det på rekruttskolen har noe å si for om du får en tjeneste du ønsker deg eller ikke. Hvis du blir valgt til tropstillitsvalgt (eller vara) får du dessuten være med på et to dagers kurs hvor man lærer om forskjellige temaer innenfor tillitsmannsarbeid. Videre kan man stille til valg som kompanitillitsvalgt og dette foregår også på rekruttskolen.

Når det gjelder å bli Avdelingstillitsvalgt er prosessen litt annerledes i og med at det her er snakk om videre tjeneste etter rekruttskolen. I tillegg til å sette opp den sedvanlige listen over ønskede videre tjenester slik alle gjør på rekrutten, leverte jeg inn en søknad om å bli ATV. Videre kom jeg til intervju, og fikk vite samtidig som alle andre fikk vite hvilke stillinger de fikk, at jeg fikk stillingen som ATV. Det er ikke i alle avdelinger at denne stillingen er 100% men på Madla er den det.

Greit nok med ATV, men hvordan blir jeg Hovedtillitsvalgt eller Landstillitsvalgt?
Dette er litt mer møysommelige prosesser. Da er det snakk om en valgkomité som skal lese gjennom søknader, kalle inn til intervju og gjøre et valg. Videre skal dette godkjennes i hovedutvalget til forsvarsgrenen det er snakk om. Man kan bli HTV eller LTV etter at man har dimmitert, men man må søke samme året som man dimmer. Blir det senere blir det dessverre for sent. Dette er veldig gode erfaringer å ha med seg videre! Selv søkte jeg på stilling som Landstillitsvalgt ca. samtidig som jeg skulle dimme, men nådde ikke helt opp.

Hva slags arbeid innebærer stillingen?
La meg ta utgangspunkt i stillingen som Avdelingstillitsvalgt siden det er denne jeg kjenner desidert best til. Min hverdag gikk ut på mye kontorjobbing. Mailer som skulle besvares, møterom som skulle bookes og referater som skulle skrives. I tillegg til dette var jeg så heldig å få reise mye, noe jeg syntes var veldig gøy. Jeg fikk oppleve forskjellige leire rundt om i Norge, og ble godt kjent med mange andre tillitsvalgte fra andre avdelinger og forsvarsgrener. Mange av dem har jeg fortsatt kontakt med i dag. Som ATV fikk jeg utfordret meg selv i forhold til det å jobbe selvstendig og å være min egen sjef. Det å ha ansvar for å gjennomføre ting, og å lære av egne erfaringer for så å prøve å forbedre seg syntes i alle fall jeg var veldig interessant. Jeg vil absolutt anbefale en slik stilling til en hver som synes noe sånt kan virke interessant!

Det må foresten sies at uansett hvilken stilling man har i førstegangstjenesten sin, er det ikke til å komme unna litt fysisk arbeid, skyting, løping, felt, osv. da dette er obligatoriske punkter man må gjennom i løpet av førstegangstjenesten.


Til venstre: Besøk i Dyreparken i Kristiansand under HMS-kurs på Kjevik. Til høyre: Avslapping foran multifuelen i lagsteltet under feltøvelse.


Fra HMS-kurs på Kjevik.

Håper dette har svart på noen av spørsmålene dere hadde om det å være tillitsvalgt i Forsvaret!


  


Navn:
Husk meg?
E-post:

Bloggadresse:

Kommentar:
Dette designet er laget av http://katrineaastorp.blogg.noDitt navn her
Her kan du skrive om deg selv eller hva du vil.


Legg meg til som venn
Arkiv


· November 2014 · Juli 2014 · Juni 2014 · Mars 2014 · Februar 2014 · Januar 2014 · November 2013 · Oktober 2013 · September 2013 · August 2013 · Juli 2013 · April 2013 · Mars 2013 · Februar 2013 · Januar 2013 · Desember 2012 · September 2012 · August 2012 · Juli 2012 · Juni 2012 · Mai 2012 · Mars 2012 · Februar 2012 · Januar 2012 · Desember 2011 · November 2011 · Oktober 2011 · September 2011 · August 2011 · Juli 2011Kategorier


· Blogg · Daglig liv · Foto · Inspo · Interiør · Kunst · London · Militæret · Mote, klær og skjønnhet · Outfits · Reise · SalgsbloggSøk i bloggen
Linker


DesignDenne bloggen er personlige ytringer fra utgiver av bloggen. All bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver.
Bloggen ligger på
blogg.no og annonser på bloggen selges av Mediehuset Nettavisen. Ansvarlig redaktør for Mediehuset Nettavisen er Gunnar Stavrum.

hits